Geçmişten Günümüze Gelen Lezzetler: Adana Kebap ve Adana Dürüm

 


19.yy’dan beri hayatımızda olan iki lezzet Adana kebap ve onun dürüm haline getirilmiş versiyonu olan Adana dürüm.  Adını da aldığı üzere Adana’ya ait bu yemek ülkemiz genelinde oldukça popülerdir. Hatta ününün ülke dışına da yayıldığı ve turistlerin de Türkiye’ye geldiklerinde merak ederek denemeyi arzu ettikleri bir lezzet olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok kişi için vazgeçilmez olan bu kebap türü ve onun lavaşa sarılmış hali pek çok püf noktası barındırmaktadır.

Adana kebap, zırh denilen bir bıçak türü ile etin iki kez kıyılması ile yapılmaktadır. Burada en önemli olan şey etin kalitesidir. Bakıldığında koyun etinin kullanıldığı görülür. Aynı zamanda kuyruk yağı da kullanılmaktadır. Et ile ilgili en önemli püf noktası dinlendirilme aşamasından geçmesidir. Zırh denilen bıçak türüyle ilk kez tek başına kıyılan koyun etine ikinci kez kıyılmadan önce kuyruk yağı takviyesi yapılır. İkinci kez kıyılmasının ardından lezzetini katlandıran baharatlar eklenir. Bu karışım yine dinlendirilir. Daha sonra şişlere dizilir. Şişlere dizilmesinin ardından da bir süre bu şekilde bekletilir. Şişlenirken su kullanıldığından bu suyun arındırılması için şişlendikten sonra da bekletilmesi gerekir. Böylece ne sulu ne de kuru olacak kıvama ulaşmış olur.  Korlu ateşte pişirilen bu kebap, pişirme esnasında şişlerin sürekli çevrilmesini gerektirir. Yine pişirilirken dikkat edilmesi gereken püf noktalarından biri de etin yağının pide aracılığıyla alınması gerektiğidir. Eğer etin yağı alınmazsa ateşe damlayacak olan yağ, ateşin gücünü arttıracağından bu da pişirme sürecini etkileyecektir. Dolayısıyla kebabın tadında olumsuz anlamda bir değişime neden olacaktır.

 Adana dürüm ise aynı şekilde hazırlanan kebabın lavaşla buluşması ile ortaya çıkar. Daha pratik olan bu seçenekte özel sosların kullanıldığı da görülmektedir. Ayrıca kebap bu haliyle de fazlasıyla tüketilmektedir.

 Lezzetinin oluşmasında hem Adana kebap hem de onun bir başka alternatifi olarak Adana dürüm  için ustalık oldukça büyük bir faktördür. Ustasının hünerinin fazlasıyla etkili olduğu bu yemekler çok fazla tercih edilen yemeklerimizden olmaktadır. Ayrıca her ikisi için de hem acılı hem de acısız seçenekleri bulunmaktadır. Yapımında belirtildiği üzere birçok püf noktası bulunurken bunlara dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir. Geçmişten gelen bu iki lezzet sofralarda yerini alırken ustasının hüneriyle anılmaktadır. Bu yüzden bu alanda usta yerlerde yemeyi tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şile Web Tasarım

Tuzla Web Tasarım

Web Tasarım